zaterdag 4 mei 2013

eDing 4: Videomateriaal zoeken en gebruiken

Videomateriaal via internet wordt steeds populairder, zo ook in het onderwijs. Een docent of student kan via een link in een PowerPoint presentatie, eenvoudig en snel een video laten zien. Door enkel alleen op de link te klikken. Door de video ontstaat er een interactie moment met het publiek. Bovendien kan het ervoor zorgen dat de lesstof van de docent beter onthouden wordt.

iTunes U en YouTube
Met iTunes kunnen docenten niet alleen filmpjes laten zien, maar ook kunnen zij hiermee complete cursussen samenstellen. Zo kunnen er syllabussen, presentaties en opnames van de colleges worden geplaatst, waarvan studenten vervolgens gebruik van kunnen maken.

Het grote nadeel is dat iedere student moet beschikking over een Apple toestel met iTunes U, om gebruikt te kunnen maken van de mogelijkheden.

YouTube werkt voor een student makkelijker, door een apart videokanaal op te richten voor een klas kan een docent hierin, zijn filmmateriaal en eventueel opname van de colleges plaatsen. Youtube kan daarom makkelijk worden opgenomen in PowerPoint presentatie, en is voor iedereen toegankelijk, wat in tegenstelling tot iTunes U niet het geval is.

Het grote verschillen iTunes U en YouTube, zit in de beeldkwaliteit van beide diensten, iTunes U beschikt over betere kwaliteit video's dan Youtube. Want zoals iedereen weet zijn sommige video's rond uit slecht opgenomen. Het aanbod van YouTube filmpjes is wel groter dan bij iTunes U.

Mijn advies voor het onderwijs is gebruik te maken van Youtube, omdat hierbij de studenten niet worden beperkt in het gebruik en dus voor iedereen toegankelijk is. Ook het aanbod in diverse categorieën is hier groter.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten