maandag 6 mei 2013

eDing 12: Referentieprogramma’s

Referentiesprogramma’s zijn enorm handig voor het verzamelen van interessante publicaties op internet. Een tool die hierbij kan helpen is Zotero, met Zotero kan de gebruiker interessante publicaties opslaan in een lijst en daaraan kunnen vervolgens tags en aantekeningen aan toegevoegd worden.

Naast het opslaan van de verschillende publicaties in een lijst kan er met Zotero, publicaties referenties aangemaakt worden in Word en Open Office. Hiermee kan met één druk op de knop literatuurlijsten en bronvermeldingen worden aangemaakt in een document.

Het nadeel van dit programma is dat het alleen werkt in combinatie met de internetbrowser Firefox en daarbij Firefox plugin, Zotero. Naast het referentieprogramma Zotero, is er nog het alternatief Mendeley. Beide programma werken bijna op dezelfde manier met het opslaan van publicaties. De programma’s vind ik persoonlijk, enorm handig bij werken aan researchpaper of afstudeerscriptie.

De website http://www.worldcat.org kan voor het opslaan van interessante artikelen worden gebruikt. Door de grote hoeveelheden publicaties, aan artikelen en boeken maakt het deze website geschikt, om hiervoor een referentieprogramma voor te gebruiken. Om hierin de informatie in op te opslaan, en later weer in op te zoeken.

Enkele andere verzamelingsbronnen websites zijn: PubMed, Google Scholar (artikelen), Google Books, Amazon (boeken), WorldCat, PiCarta (annotaties).

Mijn ervaring met beide programma’s zijn goed, het opslaan van publicaties gaat erg gemakkelijk. Ook het toevoegen van literatuur in een Word document, vind ik van het referentieprogramma Zotero een echt pluspunt.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten