maandag 6 mei 2013

eDing 13: Plagiaat

Op het internet is veel informatie te vinden over alle soorten onderwerpen. Het is dan heel verleidijk om deze informatie te kopiƫren en te plakken, zonder hierbij bronvermelding of eventuele citaten te plaatsen. Want zonder bronvermelding is het immers inbreuk op de auteursrechten van de auteur. Binnen het onderwijs wordt het werk van studenten dan ook vaak gecontroleerd op plagiaat.

Binnen de Hanzehogeschool wordt er gewerkt met de plagiaatscanner Safe Assign. Met deze scanner worden de documenten gecontroleerd op plagiaat. Het programma zoekt hiervoor het internet af, maar ook eerdere ingeleverde stukken van andere studenten worden gescand. De plagiaatscanner geeft vervolgens een plagiaatscore in een vorm van een percentage.

In het eerste leerjaar mag een student een score behalen van 20%. In de daaropvolgende jaren wordt de score verlaagd en moet er dus minder plagiaat zijn gepleegd door de studenten. Wanneer een student een hogere score behaald dan de toegestaande norm, zal de docent van te voren kijken waar de plagiaatmeldingen zich in bevinden. Mocht het zo zijn dat een student complete stukken heeft gekopieerd zonder enige vorm van bronvermelding en citaten, dan zal de student in kwestie zich moeten melden bij de examencommissie.

Jessica Koerts

1 opmerking:

  1. Jessica,
    plagiaat is plagiaat (en mag nooit). De 20% heeft betrekking op: 20% van je tekst mag uit andere bronnen komen (maar moet wel netjes worden geciteerd!)

    BeantwoordenVerwijderen