zaterdag 4 mei 2013

#20: Muziek online beluisteren in een sociaal netwerk

Grooveshark
Om Grooveshark te ontdekken heb ik gebruik gemaakt van een het cursusaccount van 23dingen. Om gebruik te maken van Grooveshark voer je een artiestennaam, nummer of genre in, meteen verschijnt er een afspeellijst van de artiest op je scherm. Niet alleen dit verschijnt ook heb je nog de mogelijkheid om alle albums van deze artiest te bekijken, evenementen en reactie te geven opde nummers, dit laatste zorgt meteen voor meer interactie met bezoeker.

Bovendien biedt Grooveshark nog de mogelijkheid om de artiest te volgen en deze muziek te delen, zodat het muzieknetwerk wordt uitgebreid onder de gebruikers. Ook kan er nog worden gekozen om de muziek toe te voegen aan je eigen favorieten en collectie, zodat je eigen muziekcollectie en afspeellijst krijgt.

Last.fm
Bij last.fm dacht ik voordat ik begon aan deze opdracht, dat dit online radio was. Maar niets is minder waar, het is een online community met allemaal soorten muziek uit verschillende genres. Om gebruik te maken van last.fm, is hiervoor een account nodig. Ik heb voor deze opdracht gebruikt gemaakt van het cursusaccount van 23dingen.

In de zoekbalk kan een artiestennaam worden ingevoerd, en net als bij Grooveshark verschijnt er vervolgens allemaal informatie over de opgevraagde artiest op het scherm. Wat opvalt is dat er meteen te zien onder welke tags deartiest of song te vinden zijn. Een nadeel van de muziek, is dat er verwezen wordt naar YouTube links. Hierdoor zou je eigenlijk de songs ook rechtsstreek via YouTube kunnen bekijken, daarnaast zijn ook lang niet alle songs tebeluisteren op dit platform. Door deze nadelen vind ik Last.fm niet een aanrader voor andere gebruikers.

Deezer enSpotify
Deezer en Spotify zijn beide muziekdienst op internet, van beide diensten heb ik nooit gebruikt gemaakt. Dit komt, omdat er betaald moet worden voordat er onbeperkt gebruik van gemaakt kan worden. Wanneer er gratis van deze diensten gebruikwordt gemaakt, kan er per maand beperkt muziek worden geluisterd, er kan dan slechts vijf keer hetzelfde nummer gedraaid worden.

Bibliotheken ensociale muzieksites
Voor bibliotheken zou sociale muziek wel een uitkomst kunnen zijn. Wel moeter na worden gedacht over hoe dit moet worden ingezet. Zo kan er bijvoorbeeldeen applicaties worden ontwikkeld waarbij de gebruikers, interactie hebben overbepaalde genre, artiest of song.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten