zaterdag 4 mei 2013

#21: Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

In deze laatste blogpost van 23 dingen ga ik het hebben over Aquabrowser My Discoveries en de andere sociaal bibliotheek catalogi Worldcat. Wat is dit nu eigenlijk en wat kan je ermee? Dat ga ik je vertellen.

My Discoveries
My Discoveries is product van de Openbare Bibliotheek Amsterdam. My Discovery is een grote zoekmachine van de bibliotheek, met de zoekmachine kan door de gehele catalogus van de bibliotheek worden gezocht.

Naar wat experimenteren met deze tool en zoekopdrachten, kwam ik erachter dat deze tool lijkt op de website www.zoeken.bibliotheek.nl. Net als bij deze website maakt My Discoveries gebruik van gerelateerde woorden, relevante boeken en een verfijn mogelijkheid om gerichte resultaten te krijgen.

Met een zoekopdracht wordt de catalogus van de bibliotheek doorzocht. Je kan besluiten om je favoriete boek op te slaan in een lijst en hier trefwoorden (tags) aan toe te voegen, zodat je dit later makkelijk en snel kan terug vinden. Maar daarnaast is er ook de mogelijkheid om een beoordeling te schrijven over het boek. Hiermee kan je andere gebruikers helpen om dit boek juist wel of niet te gaan lezen.

Worldcat
Worldcat is de grootste bibliografische databank ter wereld. Aan deze databank werken wereldwijd meer dan 50.000 bibliotheek uit 90 verschillende landen. Hierdoor is er overvloed aan boektitels te vinden, maar niet alleen kan er gezocht worden op boeken ook kan er in deze databank gezocht worden op cd, dvd’s en artikelen.

Doordat het een grote databank is duurt het even voordat de details allemaal geladen zijn, wanneer er een zoekopdracht is ingegeven. Net als bij My Discoveries heb je de mogelijkheid, om tags toe te voegen,  beoordelingen te schrijven en het boek toe te voegen aan jouw favorietenlijst. Omdat het een wereldwijde applicatie is, zorgt dit er ook voor dat sommige titels in andere talen te lezen zijn.

Bibliotheken zou ik zeker Worldcat aanraden, omdat het een overzichtelijk en gebruiksvriendelijke websites is. Mede door het ruime aanbod aan boekentitels en daarnaast zelfs nog dvs’s, cd’s en artikelen maakt dit de databank helemaal compleet.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten