vrijdag 3 mei 2013

#16: Ontdek wat Youtube te bieden heeft

YouTube is het videokanaal op internet. Veel mensen plaatsen hier hun eigen gemaakte fimpjes op, waar sommige heel bekend mee zijn geworden, denk bijvoorbeeld aan Justin Bieber en uit ons eigen land, Esmée Denters.

Maar natuurlijk plaatsen niet alleen gewone mensen video's op YouTube, maar ook steeds meer bedrijven plaatsen hierop hun video’s. Muziekuitgeverijen maken het zelfs mogelijk om complete albums van artiesten te bekijken en te beluisteren op YouTube.

Voor een bibliotheek zou YouTube een uitkomst kunnen zijn, zo zouden ze video’s van een rondleiding kunnen plaatsen, het uitleggen van het lenen en/of reserveren binnen de bibliotheek maar ook het plaatsen van video’s over eerdere gehouden activiteiten binnen de biblioitheek zou tot de mogelijkheden kunnen horen.

Het gebruik
Op YouTube wordt gebruikt gemaakt van een zogenoemd kanaal. Een kanaal is jouw gebruikersprofiel op YouTube, hiermee kan je eigen video’s uploaden, bekijken en beluisteren en natuurlijk delen. Daarnaast is ook mogelijk om op verschillende categorieën te abonneren. Je ziet dan de populaire filmpjes binnen deze categorie in één oogopslag. Maar naast het abonneren op categorieën is ook mogelijk om je te abonneren om een organisatie of een artiest.

Naast dat YouTube populaire filmpjes toont, werken zij ook met zoekopdrachten die zijn ingegeven, zo krijgt de bezoeker tijdens het beluisteren en bekijken van een video anderen gerelateerde video’s te zien, die zich binnen de categorie en zoekopdracht bevinden.

Het is dus belangrijk, wanneer je video upload, dat er van te voren goed wordt nagedacht over welke tags je gaat gebruikt. Om zo later goed vindbaar te zijn voor andere gebruikers.

Hieronder kan het meeste bekeken filmpje ooit worden afgespeeld, namelijk de hit van PSY genaamd Gangnam Style, dit filmpje heeft al meer dan 1.5 miljard views.


Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten