zondag 5 mei 2013

eDing 11: Informatievaardigheden

Door een grote toename van nieuwe informatie, wordt het vinden van de juiste informatie steeds moeilijker. Bij het vinden van nieuwe informatie is het belangrijk dat de juiste informatievaardigheden worden aangeleerd.

Informatievaardigheden
Voordat er gezocht kan worden in een zoekmachine of een databank zal eerst moeten worden gekeken, hoe de databank of zoekmachine werkt, om zo de beste resultaten te vinden. Het kan voor het zoeken dan ook handig zijn om gebruik te maken van boolegaanse operatoren.

Wanneer er een bron is gevonden, is het van belang dat deze bron wordt gecontroleerd op betrouwbaarheid en kwaliteit. Bij het beoordelen van de bron is het belangrijk dat er wordt gekeken naar de vier criteria's: accuratesse, objectiviteit, autoriteit en actualiteit.

Binnen mijn opleiding IDM, wordt er veel aandacht besteed aan het aanleren van informatievaardigheden, om ons zo de goede informatie te laten vinden. Het zoeken en het vinden van de juiste informatie staat bij de vakken als deskresearch en onderzoek dan ook centraal.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten