zondag 28 april 2013

#11: Ontdek wiki’s en hoe bibliotheken ze kunnen toepassen

Wiki’s
Wiki’s zijn websites waarbij de gebruikers zorgen voor de informatie en dus de inhoud. De gebruikers kunnen de informatie toevoegen, wijzingen en verwijderen. De grootste en bekendst wiki is Wikipedia.

Wiki en bibliotheken
Om een wiki inzetten binnen welke organisatie dan ook, raad ik het artikel wiki: welke en hoe dan? Een stappenplan van Suzanne van Kinderen aan om door te lezen. In het stappenplan staat beschreven welke stappen een organisatie doorloopt voordat een wiki kan worden ingezet in een organisatie.

Natuurlijk biedt wiki net als voor andere organisaties ook voor bibliotheken voordelen, zoals het delen van informatie. De bibliotheek zal wel een afwenning moeten maken, zoals wordt het openbare of gesloten wiki. Voor de openbare wiki geldt dat de informatie niet al te betrouwbaar zal zijn, omdat het voor iedereen mogelijk is om hieraan te werken. De wiki zal dan ook voornamelijk meningen van gebruikers bevatten.

Eigen Wiki
Ook heb ik even gespeeld in de ‘sandbox’ van 23dingen, om wiki leren te ontdekken. Hiermee heb ik eigen pagina gemaakt: http://23dingen.pbworks.com/w/page/65762790/23%20Dingen%20Jessica

Voor projecten is gesloten wiki een handig systeem om gezamenlijk aan projecten te werken, zonder dat het over en weer wordt gemaild.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten