zondag 28 april 2013

#10: Social bookmarking en Delicious

Social Bookmarking
Social bookmarking is het online opslaan van favorieten/bladwijzers door middel van tags. Deze worden openbaar opgeslagen en vervolgens online gedeeld. Doordat het online is wordt al snel duidelijk welke andere artikelen als interessant worden beschouwd door andere gebruikers.
 
Voordeel van social bookmarking, is dat de favoriete websites niet meer bereikbaar zijn vanaf één computer maar vanaf alle computers, omdat het online wordt opgeslagen. Hierdoor heb je altijd jouw favoriete websites bij de hand.

Voorbeelden van social bookmarking zijn: Delicious, Pinterest, StumpleUpon, Diigo, Connotea en Instapaper.

Delicious
Met Delicious kan er heel eenvoudig en snel favoriete website worden opgeslagen. Ik ben dan hier ook snel mee aan de slag gegaan, nadat ik mij had aangemeld bij Delicious. Al snel had verschillende websites toegevoegd aan mijn favorietenlijst. Enorm handig is deze websiteapplicatie om links te delen met andere mensen, bovendien zie je ook welke andere links interessant zijn onder jouw ingetypte trefwoorden (tags).

Voor bibliotheken is Delicious net zo handig als voor particuliergebruik. Bibliotheken zouden hiermee informatieve website kunnen ordenen. Ook kan de bibliotheek gebruik maken door RSS feeds hieraan te koppelen, zodat er een melding verschijnt wanneer er een nieuw artikel wordt gepubliceerd binnen de favoriete websites.

Tag ’23dingen’
Over de populariteit van 23dingen kan worden gezegd dat het redelijk is. Zoals bekend is verwijzen veel tags vervolgens naar web 2.0 , bibliotheken en bibliotheken 2.0, waarmee 23dingen in verbinding staat.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten