zondag 28 april 2013

#9: Visie web 2.0 en social media

In deze blog ga een advies geven over web 2.0 en social media aan de bibliotheek. Door middel van applicaties in te zetten binnen de organisatie, kan op deze manier de dienstverlening worden verbeterd.

Intern en extern
Binnen organisaties wordt de externe web 2.0 steeds belangrijker. Het kan voor een bibliotheek dan ook efficiënt zijn om een externe weblog te gebruiken om evenement en nieuwe boeken aan te kondigen. Bovendien zal over het inzetten van een externe weblog goede afspraken moeten worden gemaakt, voordat dit wordt ingezet. Ook zal de weblog eerst interne moeten worden geprobeerd, voordat extern gaat.

RSS feed
Voor een bibliotheek is RSS feeds erg handig, op deze manier kan een bibliotheek zich abonneren op andere bibliotheken of andere relevante websites, om zo de nieuwe trends, ontwikkelen en nieuwsfeiten bij te houden.

Fotobewerking
Web 2.0 staat in het teken van delen. Een handige tool die een bibliotheek hiervoor kan gebruiken is Flickr. De organisatie zou bijvoorbeeld op een website en/of weblog een link kunnen plaatsen. Op Flickr zou de bibliotheek dan foto's kunnen plaatsen over activiteiten die gehouden zijn.

Online fotobewerking binnen de bibliotheek, zou ik de bibliotheek afraden, omdat de applicaties die hiervoor beschikbaar zijn, beperkte functies hebben. De online vorm van bewerken zou ik dan alleen voor privé doeleinden adviseren.

De offline versie van GIMP (gratis) en Photoshop zijn sterk aanbevolen programma's voor een bibliotheek. Dit komt door de vele functies die deze programma's hebben. Daarnaast kan de bibliotheek hiermee hun eigen flyers en folders ontwerpen.

Kortom, door web 2.0 te introduceren binnen de bibliotheek krijgen zij hierdoor een nieuw imago.

Jessica Koerts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten